Fungi to Bee

Fungi to Bee is een initiatief dat ik samen met medestudenten van de Master Crossover Creativity aan de HKU heb opgezet. Fungi to Bee ontwikkelt een experimentele innovatieve groene wand. Het is een samenwerking tussen planten, dieren en mensen waarbij mycelium alles aan elkaar verbindt. Mycelium is een netwerk van schimmeldraden onder de grond. Boven de grond kunnen ze uitgroeien tot paddenstoelen. Mycelium zorgt voor de toevoer en afvoer van voedingsstoffen van planten en heeft daarnaast een aantal bijzondere eigenschappen zoals CO2 opslag en een isolerende werking. De wand draagt bij aan de biodiversiteit, aan de vergroening van de omgeving en daarmee aan een prettige leefomgeving.

Het ontwerp ontstaat in samenwerking met bewoners, schimmels, planten en dieren en wordt aangepast aan de lokale situatie. Dit is mogelijk doordat het ontwerp modulair is en bestaat uit verschillende tegels die aan elkaar geschakeld worden. Er groeien bijvoorbeeld aardbeien of oesterzwammen die geoogst kunnen worden door bewoners. Of er groeit bamboe en olifantengras dat gebruikt kan worden als bouwmateriaal. Ook is er voedsel en habitat voor dieren zoals bijen, wormen, vleermuizen of vogels.

Fungi to Bee heeft innovatiebudget ontvangen van Gemeente Rotterdam via de Citylab010 regeling (2021) om het concept in de praktijk te onderzoeken in Rotterdam Hoogvliet met de pilot Proefwand Hoogvliet. In dit onderzoek werken we samen met bewoners, wetenschappers en studenten.